Joachim Opdenakker

Table Of Contents

1 Introductie

2 Benodigdheden

2.1 Hardware

2.2 Software

3 Voorbereidend werk

3.1 A thing to note!

3.3 EFI installeren door middel van rEFInd

3.4 Bootable Linux USB maken

3.5 Bootable MAC USB maken

4 Het echte werk

4.1 Partitionering

4.2 Linux booten en installeren

5 Extra's

6 Wat nog niet werkt


Disclaimer: In deze guide worden Ubuntu en Linux door elkaar gebruikt. We bedoelen altijd hetzelfde tenzij anders vermeld, deze guide is namelijk voor Ubuntu geschreven. Kubuntu en Xubuntu zijn variaties op Ubunutu die enkel in het uitzicht (Desktop Environment) verschillen.

1 Introductie

Is OS X toch niet wat je er van verwacht had? Moet of wil je software gebruiken die niet beschikbaar is voor OS X? Geeft een virtuele machine je niet de performance of flexibiliteit die je nodig hebt? Of wil je gewoonweg meer controle over je computer, zodat deze effectief doet wat je vraagt? Dan is hier de ultieme handleiding om het meest geavanceerde besturingssysteem op je geliefde MAC te installeren (wel evengoed zonde van het vele geld ;) ). Voor het hele proces zal je ongeveer 1 a 2 uur tijd moeten uittrekken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ouderdom van je Mac, internetsnelheid, snelheid van de usb, etc.

2 Benodigdheden

Hier vind je alle dingen die we nodig gaan hebben voor het installeren van Linux alsook de voorbereiding en afwerking.

2.1 Hardware

2.2 Software

3 Voorbereidend werk

In dit onderdeel gaan we wat dieper in op de voorbereidingen die nodig zijn voor het succesvol installeren van Linux (in ons geval Ubuntu, Kubuntu en Xubuntu zijn beiden zeer gelijkaardig omdat ze enkel verschillen van Desktop Environment). Ook zijn er een aantal dingen die zeer belangrijk zijn om te begrijpen voor je begint in deze karwei. Allereerst zal je moeten bepalen welke versie van Mac OS X je momenteel draait op je Mac. Als je Mac OS X 10.10 Yosemite draait mag je direct naar het volgende onderdeel overgaan. Indien je echter Mac OS X 10.11.x El Capitan of hoger draait zal je iets moeten doen vooraleer je verder kan gaan met de installatie. De nieuwe versie OS X 10.11.x bevat een nieuwe feature, beter bekend als System Integrity Protection (SIP) aka "rootless" modus. Deze feature zorgt voor wat ophef bij de advanced users van OS X, namelijk omdat het de mogelijkheden van wat je kan doen met je computer beperkt, zelfs als je root toegang hebt. Voor meer informatie over dit feature verwijs ik je door naar de volgende website: http://www.rodsbooks.com/refind/sip.html Om op een correcte en veilige manier Linux te installeren op je mac zullen we SIP moeten uitschakelen. Hier zijn verschillende methoden voor. We zullen hier echter enkel de meest eenvoudige methode bespreken.

3.1 A thing to note!

Vooraleer je een technisch complexe handeling zoals deze doet met je computer, zorg je natuurlijk altijd dat je een laatste backup van je computer hebt. Uiteraard gaat er nooit iets mis tot er iets mis gaat.

3.2 SIP (System Integrity Protection) uitschakelen

We kunnen door middel van onze Recovery HD (herstel partitie) SIP op een eenvoudige en veilige manier uitschakelen. We gaan als volgt te werk:

3.3 EFI installeren door middel van rEFInd

rEFInd is een stukje software dat ervoor zorgt dat we onze Mac andere besturingssystemen kunnen laten opstarten.

3.4 Bootable Linux USB maken

Voor het installeren van Linux hebben we een USB nodig waar we Ubuntu van kunnen opstarten. Voor deze USB is 4 GB of meer, ruim voldoende.

3.5 Bootable MAC USB maken

[ALS JE WEET WAT JE DOET, MAG JE DEZE STAP OVERSLAAN] We leggen ook even uit hoe wel een bootable Mac USB maken. Mocht er in het hele proces iets foutlopen hebben we nog altijd de mogelijkheid om alles te overschrijven met een nieuwe OS X installatie. Voor je hier aan begint heb je dus een backup van al je bestanden gemaakt. Het is sterk af te raden om dit allemaal te doen op een computer die cruciale data bevat. Die kan potentieel verloren gaan.

4 Het echte werk

Eindelijk kunnen we aan de installatie zelf beginnen! Joepie! Het volgende stappenplan toont je tot in de details hoe je de installatie tot een goed einde kan brengen.

4.1 Partitionering

In dit stukje gaan we onze harde schijf/ssd opsplitsen in 2 delen, of 2 partities. 1 partitie blijft voor onze OS X installatie, de tweede partitie gaan we gebruiken om Linux te installeren. In OS X is hier een handige tool voor die dit zeer gemakkelijk maakt:

4.2 Linux booten en installeren

Nu we succesvol onze hard schijf/ssd hebben gepartitioneerd en geformatteerd gaan we een eerste de Linux omgeving starten.

5 Extra's Voorlopig zijn er geen extra's die nodig zijn voor het installeren van Linux op je Mac.

6 Wat nog niet werkt

Zoals wel bekend binnen de Linux community, functioneren AMD proprietary drivers niet geweldig onder Linux, daarom zijn deze dan ook sterk afgeranden bij een installatie op een Macbook Pro 15 inch met AMD dedicated grafische kaart. Een tweede ding dat voorlopig nog niet werkende is onder Ubunutu/Kubuntu/Xubuntu 16.04 zijn de dedicated brightness knoppen. Voor verder updates hierover verwijs ik u naar mijn website: https://www.joachimopdenakker.be/linux-on-mac/brightness